OLCSÓHITELEK.COM

Minden, amit a lakáshitelekről és a jelzáloghitelekről tudni érdemes

Hitelfelvétel alacsony önerő mellett

Ezen az oldalon először megtudhatja, miért várnak el önerőt a bankok, majd megmutatjuk, milyen esetben tud alacsony önerő mellett hitelt felvenni. A jelzáloggal fedezett hitelek esetén a bankok az ingatlanokat nem tudják teljes piaci áron figyelembe venni. Ennek egyik oka, hogy ha egy ingatlant gyorsan kell értékesíteni, akkor azt csak jelentős árengedménnyel lehet megtenni. A másik, hogy a bankok nem egyesével keresnek vevőt, hanem nagy tételben adják el a bedőlt hitelek mögött lévő ingatlanjaikat faktoring cégeknek, nyomott áron. Ezért a bank sohasem finanszírozhat a piaci ár száz százalékáig, mert neki nem ér fedezetként annyit egy ingatlan. (A hitelválság előtt az úgynevezett hitelbiztosítókkal kötöttek biztosítást, akik fizettek az ügyfél helyett a bank által már nem finanszírozható részre is, ezért voltak 2008 őszéig közel 100%-os finanszírozási ajánlatok is. Ezen túl az állami kezességvállalás (fészekrakó program) is megszűnt.)

Egy nő házat tart a kezébenA bank által be nem vállalható finanszírozási hányadot kéri a bank önerőként az ügyféltől. Ennek összege függ az ingatlan típusától és elhelyezkedésétől (Könnyebb eladni egy budapesti lakást, mint egy falusi ipari létesítményt), illetve a hitelfelvevő jövedelmétől. (A bank kevésbé aggódik az ingatlan eladhatóságával kapcsolatban, ha a hitelfelvevő biztos egzisztenciával rendelkezik. Ezért szokták megkérdezni, hogy hány nyelvvizsgával rendelkezik az adós, illetve hány diplomával.)

Jó jövedelem esetén újra van a piacon a hitelbiztosítéki érték 100%-áig finanszírozó hitelajánlat. A hitelbiztosítéki érték nagyvárosokban általában az ingatlan piaci árának a 80%-a, vidéken kicsit kevesebb, kisebb falvakban ennél jóval kevesebb.

Amit érdemes figyelembe venni, hogy a magas finanszírozás nagyobb rizikó a banknak, ezért általában kamatfelárat számol fel a magas finanszírozás miatt. Egy tízmilliós hitelnél 1% kamatfelár mintegy havi 6.500 Ft-os plusz terhet jelent.

Amennyiben nem rendelkezünk jó jövedelemmel, kiegészítő fedezetet kell felajánlanunk a banknak, ha az önerőnk nem éri el az elvárt mértéket. Néhány bank már önálló garázst, nyaralót is elfogad kiegészítő fedezetként. Ha a felajánlott ingatlanon már van teher, az nem gond, ha az ingatlan értéke nagyobb hitelezhetőséget is elbír. Természetesen, ha másik banké a jelzálogjog, azt az esetek többségében ki kell váltani. Másik megoldás, hogy a második ingatlanra szabad felhasználású hitelt veszünk fel és ebből egészítjük ki az önerőnket. Ennek előnye, hogy nem lesz bevonva az első ingatlannal közös fedezetbe a pótfedezet, azaz könnyebben értékesíthető marad, hátránya, hogy a szabad felhasználású jelzálog hitel kamata mindig magasabb, mint a lakáscélú hitel kamata, azaz anyagilag ezzel a megoldással általában rosszabbul járunk.

Amennyiben hitelt szeretne felvenni, várjuk megkeresését, ingyenes hitelügyintézéssel állunk rendelkezésére. Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat és hamarosan megkeressük Önt.