OLCSÓHITELEK.COM

Minden, amit a lakáshitelekről és a jelzáloghitelekről tudni érdemes

Mi a különbség a hitel és a lízing, illetve a visszlízing között?

Ezen az oldalon a megtudhatja, mi a különbség a hitel és a lízing között.

A hitel esetén a bank a saját tulajdonunkra ad kölcsön pénzt, mindössze jelzálog jogot jegyez be a hitelösszeg erejéig. Ezért jobban megnézi, kinek adja a pénzt, például kiköti, hogy nem lehetünk idősebbek 70 évesnél, amikor lejár a hitel. Ha nem fizetjük a hitel törlesztő részleteit, egy komplikált procedúrán keresztül tudja érvényesíteni a jelzálogjogát.

A lízingnél a lízingnyújtó cég vásárolja meg az általunk kiválasztott ingatlant a saját nevére és szerződést köt velünk, ha rendesen fizetjük a havi törlesztő részleteket (tulajdonképpen bérleti díjat), akkor a futamidő végén nekünk lesz jogunk átvenni az ingatlant egy alacsony egyösszegű díj fejében, vagy akár anélkül is. Ha a futamidő alatt el akarjuk adni az ingatlant (ami nem is a miénk), akkor a lízingcég figyelembe veszi az addig befizetett részleteinket.

A fő különbség akkor jön elő a hitel és lízing között, ha nem fizetjük a havi részleteket. Mivel a lízing esetén mi csak bérlők vagyunk, ezért rövid úton ki tudnak bennünket rakni az ingatlanból, mint a bérleti díjat nem fizető bérlőket.

Ezért van az, hogy a hitellel szemben lízing esetén rugalmasabbak tudnak lenni a finanszírozó cégek, nem tőrödnek annyira például az igénylő életkorával. Mivel a lízingnél kisebb a visszanemfizetés kockázata, ezért általában alacsonyabb a kamatláb, viszont ezt sajnos általában kioltja az, hogy az ingatlant először a lízingcégre, majd a futamidő végén a vásárlóra kell íratni.

A lízing előnye még, hogy új építésű ingatlannál az ÁFÁ-t egy összegben visszaigényli a lízingnyújtó cég, amit utána havi részletekben szed be tőlünk, azaz a vételár ÁFA tartalma kamatmentes részlet lesz.

A szabad felhasználású jelzálog hitel párja pedig a visszlízing. Ekkor a tulajdonunkban lévő ingatlant eladjuk a lízingcégnek és tőle havi törlesztőrészlet fejében visszabéreljük egy adott futamidő mellett. Azaz nem vásárlásra fordítjuk az így kapott összeget, hanem szabadon felhasználhatjuk. Minden egyéb tekintetében a visszlízing megfelel a lízingnél leírtaknak. (Remek eszköz a visszlízing, ha azt szeretnénk, hogy egy ingatlan lekerüljön a nevünkről, miközben mégis használhatjuk.)

Amennyiben hitelt szeretne felvenni, várjuk megkeresését, ingyenes hitelügyintézéssel állunk rendelkezésére. Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat és hamarosan megkeressük Önt.